מלבד העובדה שאורך המחזור משתנה מאחת לאחת, גם עשויים להיות שינויים משמעותיים הקשורים לשלב בו אישה נמצאת בחייה. התקופות המשמעותיות שלהן יש השפעה רבה על על המחזור החודשי הן:
גיל ההתבגרות, הנקה, קדם גיל המעבר, לאחר נטילה של גלולות למניעת הריון.
מחזורים שהם קצרים מ 21 יום או ארוכים מ 35 יום, לרוב משמעותם שקיים חוסר איזון הורמונלי. בנוסף, מחזורים אשר נמצאים בטווח הנורמה אך חסרים דפוס יחסית קבוע של המחזוריות, או אשר מלווים בתסמינים לא אופייניים, גם עשויים להעיד על חוסר סדירות ואיזון. שוני רב בדימום מוסת לוסת עשוי להעיד על חוסר איזון או על איכות הביוץ או היעדר ביוץ – למשל הבדלים משמעותיים בעוצמת הדימום, בצבע הדימום, במרקם (קרישי דם) וכדומה.
המחזור החודשי מבוסס על מערך תקשורת מרשים ביותר בין ההיפותלמוס וההיפופיזה במוח לבין השחלות. התקשורת הזו מתרחשת באמצעות זרימה תקינה של דם, לימפה, מערכת העצבים וצ'י (אנרגיית הגוף).
כאשר הזרימה של אחד מאלו מוגבלת התקשורת בין המוח לשחלות משתבשת, ותוצאתה היא חוסר איזון אשר מתבטא בתפקוד הרחם והשחלות ובווסת.
מחזור לא סדיר, מחזורים ללא ביוץ והיעדר מחזור עשויים להיות עבור רבות אתגר בכל מיני רבדים בחיים – בין אם זה התמודדות עם מצבים רגשיים מושפעים מחוסר איזון הורמונלי, התמודדות הקשורה לקושי להיכנס להריון, התמודדות הקשורה למעבר בין תקופות בחיים, והתמודדות מול חוסר ודאות ותזמון של הגעת הווסת.
סיבות אפשריות לאי סדירות המחזור
- גיל ההתבגרות – עם קבלת הווסת הראשונה אין בהכרח גם ביוץ. לעיתים לוקח מספר שנים עד שהגוף מגיע ליציבות מבחינת ייצור של הורמוני המין וקבלה של מחזור סדיר.
- קדם גיל המעבר – תקופה שאורכה יכול להימתח על פני עשור. במהלך תקופה זו אישה תחווה שינויים במחזור ובווסת לעומת איך שהכירה אותו עד כה – התארכות של מחזור, התקצרות, שינויים בווסת, תחושות שונות בזמן הביוץ. אין משמעות הדבר כי אינה פוריה, אלא כי משהו משתנה ואולי דורש תשומת לב מרובה יותר אם יש רצון בהריון.
- הנקה – בתקופה של הנקה יש נוכחות גבוהה של הורמון ההנקה פרולקטין. פרולקטין מעכב את ייצור האסטרוגן ומונע ביוץ. לעיתים דפוסי ההנקה משתנים, אז גם כאשר חוזרים הווסת והביוץ עדיין נראה לפעמים אי סדירות במחזור.
- לאחר הפסקת גלולות – לעיתים כאשר אישה מפסיקה ליטול גלולות היא עשויה לחוות אי סדירות במחזור. זו מעין תקופת התנקות וויסות מחדש לאחר תקופה (לפעמים יותר מעשור) של נטילה של הורמונים סינטטיים. בנוסף, גלולות יש להן תכונה של מיסוך, ותופעה הקשורה למחזור החודשי, שאולי לא הייתה ידועה ולא טופלה לפני נטילת הגלולות עשויה לחזור, ולהיות מפתיעה.
- סטרס – למצב הרגשי יש השפעה רבה על המחזור, אשר מבוסס כולו על מעבר ההורמונים בגוף. כאשר רמות גבוהות של סטרס יכולות לגרום לעיכוב של ביוץ (כלומר הארכת אורך המחזור) ואף למנוע אותו.
- פעילות גופנית אינטנסיבית – בעיקר כזו המערבת תחרותיות ומצבי סטרס פיזיים ורגשיים – בשילוב עם משקל גוף שבו קיים יחס מאוד נמוך של שומן הגוף (ההכרחי ליצירת הורמונים חיוניים לביוץ) למשקל הגוף, יכולה לעיתים לגרום לדחייה בביוץ או להיעדר ביוץ.
- שינויים דרסטיים במשקל הגוף – הן הורדה משמעותית הן עלייה משמעותית במשקל הגוף משפיעים על ייצור הורמוני הביוץ בגוף. בנשים שאיבדו משקל רב מגופן באופן מהיר או נמצאות במצב של תת תזונה כמו כמו למשל במצב של אנורקסיה נרבוזה, יכול להיות חוסר בשומן שממנו ניתן לייצר הורמונים. גם במצב של השמנת יתר עשוי להיות יותר מדי אסטרוגן בגוף, יכול לשבש את מנגנון המשוב ההורמונלי.
- ציסטה בשחלה – ישנו מגוון מבחינת סוג וגודל ציסטות שחלתיות. מאחר שהן מפרישות הורמונים לעיתים הן גורמות לשינוי במחזור.
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות – תסמונת הגורמת הפרעה מטבולית של ייצור יתר של הורמוני מין גבריים, המונעת סדירות של המחזור החודשי. התסמונת, שיש לה מופעים רבים ומאפיינים שונים מאחת לאחת, מלווה עם סימפטומים נוספים כגון, שיעור יתר, אקנה, קושי בפוריות, השמנת יתר.
- תת פעילות או יתר פעילות בבלוטת התריס – בלוטת התריס קשורה קשר מאוד הדוק למחזור החודשי ולכל מערכות הגוף באופן כללי. הפרעה בפעילות בלוטת התריס לעיתים פוגעת בסדירות המחזור.
אורח החיים
המחזור החודשי מהווה שיקוף ישיר של ההתרחשות הפיזית והרגשית שלנו, ויציאה מסדירות ואיזון מסמנים שהתרחש שינוי בגוף.
במקרים רבים שינויים באורח החיים יכולים להיות מאוד חיוניים להסדרת המחזור החודשי.
שינויים אלה כוללים הגברת תזונה תומכת איזון הורמונלי, המבוססת על מזונות מזינים, מפחיתי דלקת, נוגדי חמצון, המחזקים את תפקוד איברים האחראים על המטבוליזם של עודפי הורמונים, ניקוי הגוף ופינוי רעלים. כמו כן, הפחתה והורדה של מזונות אשר מהווים הכבדה על איברים מטבוליים (עם דגש על תפקידו החשוב של הכבד), בעלי רכיבים מעודדי דלקת, ואשר מכילים הורמונים סינטטיים ומן החי אשר מהווים פוטנציאל לשיבוש הסדר ההורמונלי בגוף.
שילוב של פעילות גופנית קבועה מאפשרת את הגברת התנועה הפנימית של הגוף וחיוונית לזרימה תקינה של דם, לימפה, ומערכת העצבים, ולחיוניות הכללית של הגוף והנפש, אשר מהווים את הבסיס לחיים ולתפקוד מיטבי של איברי הרבייה והעיכול.
כיצד מסייעת הסובאדה לאיזון המחזור החודשי
עיסוי סובאדה מסייע בהשבת הרחם למקומה. לעיתים מאוד קרובות מנח הרחם באגן אינו אופטימלי, דבר אשר מביא להגבלה בזרימת הדם, הלימפה והעצבים אל איברי האגן ומאיברי האגן הלאה. בנוסף, כאשר זרימת הדם אל איברי האגן טובה, הניקוז הוורידי טוב, כאשר התקשורת העצבית בין האגן לשאר הגוף תקינה, וכאשר הפינוי הלימפטי במיטבו – תפקוד הכבד, הרחם, השחלות, רצועות הרחם מתחזקים והאיזון ההורמונאלי משתפר.
בתקופות שבהן יש שינוי באיזון ההורמונלי העיסוי תומך ומשפר את התחושות הפיזיות והרגשיות הנלוות, ומאפשר לשינויים הורמונליים להתרחש באופן יותר מדורג ומווסת, וכך מסייע לאישה להכיל את השינויים פיזית ורגשית.
עיסוי סובאדה מעודד את הגוף לעשות את תהליכיו הטבעיים ומאפשר את יצירת התנועה והזרימה הפנימית הרצויה באופן אופטימלי. לכן גם עבור נשים אשר בוחרות לקחת הורמונים לסיוע בהסדרת המחזור או לשם טיפולי פוריות, הטיפול מהווה כלי מאוד יעיל לתמיכה בהגעה לאיזון, לפינוי עודפי הורמונים, ושיפור תפקוד הרחם והשחלות לצד שימוש בכלים של רפואה קונבנציונלית.
ד"ר רוזיטה ארויגו, אישה חכמה ומרפאת השקיעה את כל ליבה ומרצה בלמידה מעמיקה, במשך שנים רבות, ממרפאים ומיילדות מסורתיות משבט המאיה במרכז אמריקה. אחד הדברים שהיא למדה מהם, היה על הקשר שבין עיסוי הבטן והאגן וסדירות המחזור החודשי.
דף זה נכתב על ידי טלי שמעוני