ישנה הנחה רווחת שכאבי מחזור הם עניין אשר נערות ונשים נועדו לחיות איתו. ואכן, רבות הנשים אשר הפנימו את ההנחה החברתית הזו, כאילו זו גזירת גורל.
למעשה, אנחנו לא אמורות לסבול מכאבי מחזור, ולחוות את הווסת כהתמודדות קשה מדי חודש במשך שלושים – ארבעים שנה. הווסת אמורה להיות תהליך שנשים מרגישות בנוח ובנועם בימים בו הוא מתרחש. כאבי מחזור, אם קיימים, מעידים על חוסר איזון בגוף, באגן, ברחם.
כאבי וסת (דיסמנוריאה) מוגדרים כתחושות כואבות של התכווצויות בבטן התחתונה. לעיתים קרובות הם מלווים בתופעות נוספות כמו הקאות, שלשולים, נפיחות, הזעה, צמרמורות, בחילות, כאבי גב ועוד. קיים מנעד רחב לסוג הכאב, עוצמת הכאב והשפעתו על איכות החיים. עבור נערות ונשים רבות הכאב בזמן הווסת גורם לפגיעה באיכות החיים, פגיעה בשגרת החיים ובתפקוד בעבודה, היעדרות מימי לימודים, והמנעות מהשתתפות במפגשים חברתיים.
גורם מרכזי לכאבי וסת הוא מצב שבו מיקום הרחם באגן אינו באיזון
סיבות לכך שהרחם אינה במקומה האופטימלי
- הריונות מרובים עם מרווחי זמן קצרים ביניהם
- הרמת משאות כבדים
- פגיעה בעצם הזנב ו\או עצם העצה בעקבות נפילה או תאונת דרכים
- ריצה מרובה על משטחים קשים
- עצירות כרונית
- שיעול כרוני
- מצבים רגשיים בעקבות פגיעות מיניות
- התנהלות יום יומית הקשורה לאורח החיים המודרני ואינטנסיבי
- נעילת נעלי עקב בתדירות גבוהה
- התבגרות הגוף
גורמים נוספים לכאבי וסת
בנוסף לשינויים במיקום הרחם, ישנן מחלות ומצבים ספציפיים וברורים אשר גורמים לכאבי וסת ומחזור. נשים רבות כל כך מתמודדות עם מצבים אלה וביניהם: אנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות, שרירנים ברחם, ציסטות, רחם אחורית, הידבקויות, רקמה צלקתית, דלקתיות או גידולים באיברי הרבייה.
לאורח החיים המודרני והשפעתו על המצב הרגשי וההורמונלי יש חלק גדול בקושי שנשים חוות במהלך הווסת. לחץ, מתח וחרדה הם רק חלק מהמצבים שנשים חוות באופן יומיומי. למצבים אלה השפעה ישירה על הנשימה ועל שריר הסרעפת הנוטה להיות מכווץ בזמני מתח. הרפייה של שריר הסרעפת היא חשובה מאוד לזרימת דם תקינה אל הרחם ואברי האגן והזנתם, סילוק תוצרי פעילות תאית ופסולת, איזון הורמונלי, פינוי לימפטי ולמערכת העצבים המעצבבת את האגן.
מעבר לכך, לא מעט נשים מרגישות צורך להמשיך לתפקד באופן רגיל ככל הימים בחודש. לעתים, הן אינן יכולות להרשות לעצמן מכל מיני סיבות (משפחה, פרנסה, עבודה, לימודים) להוריד הילוך, לנוח יותר, להתכנס, ולבקש עזרה כשצריך. מצב כזה לא תמיד מסונכרן עם הצורך של הגוף בהתכנסות ומנוחה בימי הדמום.
המפגש עם נשים רבות אשר סובלות מכאבי מחזור מלמד אותנו כי לקשר הרגשי שלנו עם הווסת, עם הרחם, יש חלק מאוד משמעותי בחוויית הווסת ובתהליך יצירת השינוי המיוחל.
סובאדה וכאבי מחזור
- העיסוי מאפשר הרפייה של שריר הסרעפת, אשר דרכה עוברים כלי דם מרכזיים, מערכת עצבים ולימפה.
- חיזוק תפקוד איברי האגן – העיסוי מביא להגברת זרימת הדם אל הרחם, השחלות, החצוצרות, מערכת העיכול, צוואר הרחם, הפות והנרתיק. כל האיברים האלו עובדים יחד, וכולם מושפעים מתיקפודם התקין.
- איזון הורמונלי – כאשר זרימת הדם תקינה, מתאפשר מעבר תקין של הורמונים אל יעדם מצד אחד, ומטבוליזם יעיל של עודפי הורמונים מצד שני.
- חיזוק רצועות הרחם – חיזוק רצועות הרחם מסייע להחזרת הרחם למקומה הטבעי באגן ומונע את יציאתה מאיזון.
- שחרור ופתיחה של חסימות רגשיות. כאבי וסת או כאבים אחרים באזור האגן, עשויים להיות קשורים לחסימה רגשית הנובעת מהצטברות של חוויות קשות ברקמות הגוף. חוויות אלה כוללות, פגיעות מיניות, טראומות של לידה, אובדן הריון, מצבים שדרשו התמודדות של הישרדות, קיפאון או בריחה. העיסוי, מאפשר ליצור ערוץ פנימי של הקשבה, שבקצב אישי יכול להיפתח ולשחרר את הכיווץ של האזור.
- טכניקה לעיסוי עצמי הנלמדת במהלך הטיפול פותחת את האפשרות לנתינה עצמית של עיסוי באופן יומיומי, להכרה של תנודות הגוף, רגישויות וחוזקות של האגן, הקלה על כאב ושמירה על בריאות שגרתית.
- מספר המפגשים הנדרשים משתנה ממטופלת למטופלת.
כאשר מערכות הגוף מאוזנות, הרחם חזקה ומוזנת היטב, מערכת העצבים פועלת באופן תקין, מתאפשר פינוי יעיל של פסולת – הווסת אינה כואבת. בהחלט יכולה להיות בימים אלו אי נוחות קלה. אלו ימים שמבקשים שינוי בקצב החיים, התייחסות שונה, התכנסות.
דובר כאן בעיקר על כאב בזמן וסת. כאבים שלא בזמן וסת הקשורים למחזור החודשי, כמו למשל, כאבי ביוץ או תסמונת קדם וסתית, גם הם קשורים קשר הדוק לאיזון הורמונלי, רצועות הרחם ומיקום הרחם באגן, זרימת דם לאגן, מערכת העצבים, מצב רגשי ומנטלי ואורח חיים.
הסובאדה נותנת מענה לכאבים ואי נוחות הקשורים למחזור החודשי בכללותו ולא רק בעת הווסת.
דף זה נכתב על ידי טלי שמעוני