דילוג לתוכן

קהילת מטפלות סובאדה בישראל​

פילטר למטפלות

קהילת מטפלות סובאדה בישראל​

פילטר למטפלות

איזון הורמונלי

ישנם מספר איברים ומערכות בגוף האישה המשפיעים על האיזון ההורמונלי. באמצעות עיסוי סובאדה ניתן להשפיע על איזון ההורמונים בעזרת מנגנוני טיפול כגון:

  • שיפור זרימת הדם והלימפה לאזור האגן וממנו
  • תמיכה במיקום הרחם ותפקודו
  • שחרור הידבקויות והפחתת גודש ברחם ובאגן
  • ויסות פעילות בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) והפחתת סטרס יכולים לסייע בשיפור ההפרשה התקינה של הורמוני המין, כמו אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון.
  • השפעה על הכבד התומכת בניקוי רעלים ומונעת עודף אסטרוגן
  • השפעה על המעי והפרוביוטיקה במעי – תומכת בפירוק והפרשה של עודפי הורמונים

במאמר זה אביא סקירה על תרומת הסובאדה להשבת האיזון באמצעות טיפול בשחלות וברצועות התומכות בהן.השחלות הן שני איברים קטנים בצורת שקד, הממוקמים משני צידי הרחם. הן חלק ממערכת הרבייה הנשית ומשמשות כבלוטות הורמונליות חשובות האחראיות על הבשלת ביציות והפרשת הורמונים נשיים.

איברי הרבייה בהיבט אנטומי

הרחם והשחלות אינם "צפים" בחלל הבטן, אלא מוחזקים במקומם על ידי רצועות המחברות אותם למבנים שונים באגן. הרצועות האלה מספקות תמיכה ויציבות, תוך שמירה על גמישות, והן גם מכילות כלי דם, לימפה ועצבים המזינים את הרחם והשחלות:

  • רצועת השחלה התלויה (Suspensory Ligament of Ovary) מחברת את השחלה לדופן האגן ומכילה את העורק והוריד השחלתי ועצבים.
  • הרצועה השחלתית (Ovarian Ligament) מחברת את השחלה לרחם ומשפיעה על יציבות השחלה ותפקודה.

כאשר זרימת הדם לרצועות האלה נפגעת – בעקבות פציעה, תאונה, דלקת או ניתוח – השחלות עשויות לתפקד בצורה פחות יעילה, מה שיכול להשפיע על ייצור ההורמונים ועל הפוריות.

עיסוי רחם משפר את זרימת הדם לרחם ומסייע לבריאות של השחלות דרך הרצועות המקשרות ביניהן, רצועות אלו מכילות כלי דם ועצבים חיוניים. מכיוון שהשחלות אחראיות להפרשת ההורמונים הנשיים (כמו אסטרוגן ופרוגסטרון) – עיסוי הרחם יכול לתרום לאיזון ההורמונלי.

כאבי וסת, בעיות פוריות ותסמינים בגיל המעבר יכולים להעיד על חוסר איזון הורמונלי. כדי לשמור על מחזור תקין, להפחית כאבים ולתמוך בפוריות, הגוף זקוק לרמות מאוזנות של אסטרוגן, פרוגסטרון, טסטוסטרון והורמונים נוספים.

בעיות ווסת

בעיות בווסת, כמו דימומים כואבים או לא סדירים, יכולות לנבוע מחוסר איזון הורמונלי. האסטרוגן מעודד את התעבות רירית הרחם, בעוד שהפרוגסטרון מסייע בשמירה על יציבות הרחם ומונע התכווצויות. חוסר איזון בין השניים יכול להוביל לכאבים, דימומים לא סדירים או שיבוש במחזור:

  • חסר באסטרוגן ופרוגסטרון יכול להתבטא בווסת דלילה, בתחושת קור ומשיכה לפחמימות ריקות בזמן הווסת.
  • עודף אסטרוגן וחסר בפרוגסטרון יכולים להוביל לדימום כבד, נפיחות וכאבי ווסת חזקים. במקרים רבים, אנדומטריוזיס מהווה ביטוי למצב הורמונלי זה.
  • במצב של חסר בפרוגסטרון, הגוף נוטה לייצר יותר פרוסטגלנדינים – חומרים כימיים שמגיבים לדלקת ויכולים להחמיר את מצבי הדלקת. בנוסף, עודף פרוסטגלנדינים יכול להוביל להתכווצויות רחם חזקות, כאבי ראש, בחילות ושלשולים.

בעיות פוריות

במהלך תקופת הפוריות, האסטרוגן מסייע להבשלת זקיקים בשחלות ומעודד את התעבות רירית הרחם כדי להכין אותה לקליטת ביצית מופרית במקרה של הריון. הפרוגסטרון המופרש לאחר הביוץ שומר על סביבה יציבה ברחם ומונע התכווצויות, כדי לתמוך בהריון אם התרחש.

  • רמות נמוכות מדי של אסטרוגן ו/או פרוגסטרון עלולות לגרום לחוסר ביוץ או לרירית רחם דקה מדי להשתרשות העובר.
  • רמות נמוכות מדי של פרוגסטרון יכולות לגרום להפלות מוקדמות או לקושי להרות.
  • FSH הוא הורמון מגרה זקיקים, מיוצר בבלוטת יותרת המוח ומעודד את השחלות ליצירת זקיקים. חשוב שרמות ה-FSH יתאימו לשלב במחזור החודשי, שכן חוסר איזון יכול להוביל לבעיות בביוץ ואי-פריון.
  • LH הוא הורמון האחראי על תהליך הביוץ הכולל את פריצת הזקיק מהשחלה ושחרור הביצית.
  • לטסטוסטרון תפקיד חשוב בביוץ, חשק מיני ואנרגיה. בשחלות פוליציסטיות, לעיתים קרובות יש עודף טסטוסטרון, שיכול להוביל להפרעות בביוץ ולתסמינים נוספים.

גיל המעבר

גיל המעבר הוא שלב טבעי בחיי האישה, המתרחש בדרך כלל בין גיל 45 ל-55. במהלך תקופה זו, שחלות האישה מפסיקות לשחרר ביציות באופן סדיר, ורמות ההורמונים הנשיים, בעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון, פוחתות בהדרגה. מנופאוזה היא הרגע שבו הפסקת המחזור החודשי מתרחשת באופן סופי, לאחר 12 חודשים רצופים ללא ווסת.

  • אסטרוגן הינו ההורמון העיקרי האחראי על בריאות העצם, הלב, העור והנרתיק. בגיל המעבר רמותיו יורדות באופן משמעותי, מה שיכול לגרום לגלי חום, ירידה בצפיפות העצם, יובש בנרתיק ושינויים רגשיים.
  • פרוגסטרון תומך בתהליך המחזור החודשי ובשמירה על היריון. בגיל המעבר, עם הפסקת הביוץ, רמות הפרוגסטרון צונחות, דבר שיכול להוביל להפרעות שינה, שינויים במצב הרוח ודימומים לא סדירים, במיוחד בתקופה שלפני המנופאוזה (פרי-מנופאוזה)
  • טסטוסטרון חשוב לאנרגיה, חשק מיני ובריאות שרירים. במהלך גיל המעבר, רמות הטסטוסטרון עשויות לרדת, מה שעלול לגרום לעייפות, ירידה בחשק המיני וחולשת שרירים.

הסובאדה משיבה את האיזון ההורמונלי

עיסוי סובאדה תומך בהזנה פיזית ורגשית למערכת הרבייה שלנו על ידי שיפור זרימת הדם, הלימפה והעצבוב באזור הרחם, החצוצרות, השחלות והנרתיק.

המגע העמוק והעדין בעיסוי הסובאדה מאפשר לנו, הנשים, לעצור לרגע ולהביט פנימה. הוא עוזר לנו להשקיט את קולות הסביבה ולהקשיב לקול הפנימי שלנו – שם נמצאים השמחה והצער, האושר וגם הפגיעות. מגע זה מאפשר לפרוק ולשחרר צער וכאב שנאגרו בבטן, לעיתים במשך שנים ארוכות.

שחרור רגשי והסרת חסימות אלו – בין אם הן פיזיות, רגשיות או אנרגטיות – מסייעים בהנעת זרימת הדם, הלימפה והאנרגיה בגוף. תהליך זה עשוי להשפיע לטובה על האיזון ההורמונלי, לעודד ויסות טבעי של הגוף, ולתמוך בהפרשה תקינה של הורמוני FSH ו-LH הנשלטים על ידי המוח – וכך לאפשר חיבור מחודש לעצמנו, להרגשה קלה וזורמת יותר בגוף, ולאיזון עמוק שמחלחל לכל תחומי החיים.

אהבת את המאמר? מוזמנת לשתף!

עוד מאמרים שווים בבלוג שלנו

רירית הרחם וטיפול סובאדה