״העיסוי עשה פלאים, פעם ראשונה מאז הלידה שלא כואב לי באגן, גם האיזור של הצלקת, איפה שהיה חתך ותפרו אותי פחות מורגש. אני מצליחה לנשום כמו שצריך...״
לידה היא חוויה משנת חיים. היא משנה אותנו בגוף ובנפש. גם הלידות הטובות, כאלו שהשאירו בנו תחושת העצמה וחיברו אותנו לחוזקות והמשאבים ישנו אותנו, וכמובן שהלידות המורכבות שהשאירו בנו צלקות.
טיפול סוֹבַּאדָה יעזור לגוף לחזור לאיזון לאחר ההריון והלידה. במהלך ההריון רצועות הרחם נמתחות ומשפיעות על הגב התחתון, על מערכת העיכול, על מערכת הנשימה. בהריון אישה עוברת שינויים הורמונאליים כמו שחרור רלקסין שהשפיע על המפרקים, היו צרבות וכאבים במפשעה. האיברים הפנימיים נדחקו מעלה ולצדדים. אחרי הלידה נרצה לאפשר לגוף שיקום מיטיב.
מגע עדין בבטן מאוד משמעותי כחלק משיקום לאחר הלידה. זהו אחד הדברים המרפאים עבור אישה שעברה חוויה מטלטלת כמו לידה. זוהי דרך להתחבר לגוף מחדש. להכיר בכל מה שאירע.
לאחר ניתוח קיסרי לדוגמא, הצלקת שנוצרת באיזור הבטן התחתונה היא תוצאה של חיתוך והפרדה של שכבות, עור, שומן שרירים ורמות פנימיות. הצלקת עלולה לגרום לנו לאי נוחות, הגבלה בתנועה ולעיתים כאבים. אחת השיטות שיכולות לתמוך מאוד בתהליך ההחלמה והריפוי היא עיסוי בטני בשיטת ״ סוֹבַּאדָה ״
הרבה פעמים שואלים אותי מה זה סוֹבַּאדָה? ואיך הטיפול יכול לעזור לשיקום לאחר לידה ושיקום צלקות, ריכזתי לכן פה כמה שאלות.
מה זה סוֹבַּאדָה?
הסוֹבַּאדָה היא שיטת עיסוי טיפולית שהמקור שלה הוא במרכז אמריקה. המטרה שעומדת בבסיס השיטה היא להשיב את אברי הבטן והאגן למקומם הטבעי. ברחבי העולם היא ידועה גם בכינוי "עיסוי רחם" בגלל ההשפעה החיובית שלה על מערכת הרביה הנשית.
בפועל, זה עיסוי עם שמן או חמאת גוף על פני העור. הטיפול מתמקד בעיקר בין שתי הסרעפות – סרעפת הנשימה ורצפת האגן.
איך זה יכול לעזור לאחר לידה קיסרית?
שיפור בזרימת הדם: עיסוי בטני מגביר זרימת דם באזור הצלקת, זה יעזור לחמצן וחומרים מזינים להגיע לרקמה הפגועה. זרינת דם טובה מעודדת תיקון רקמות מהיר ומפחיתה זמן ההחלמה.
מניעת הדבקויות: הדבקויות הן תופעה נפוצה לאחר ניתוחים, כאשר רקמות פנימיות מתחברות זו לזו או לרקמות סמוכות. עיסוי עדין של אזור הצלקת יכול לסייע במניעת הדבקויות או פירוקן. ולשפר גמישות באזור הצלקת.
שיפור גמישות הצלקת: צלקת עלולה לגרום לנוקשות או הידוק יתר של העור והרקמות מה שיגביל את התנועה ויגרום אי נוחות.
זה חשוב במיוחד עבור נשים הרוצות לחזור לפעילות גופנית ולתפקוד מלא.
הפחתת כאב: עבור נשים רבות עיסוי בטנייכול הפחית את הכאב והרגישות באזור הצלקת. העיסוי משפר את תפקוד מערכת העצבים סביב הצלקת, ומפחית אי נוחות הנובעת מהעדר תחושה ונימול במקום.
עידוד ניקוז לימפטי: העיסוי תורם לניקוז נוזלים עודפים (פאוץ׳ מעל הצלקת)דרך מערכת הלימפה ומפחית נפיחות. כשנוריד נפיחות נפחית כאב ונעודד החלמה מהירה.
טיפול בצלקת בשילוב עיבוד לידה: לגעת בצלקת בליווי מטפלת מוסמכת, יאפשר לנו לגעת בסיפור הלידה. יתן מקום למשקעים שאנו נושאות מתקופת ההריון ומחוויית הלידה.
שימוש בקומפרסים של שמן קיק: זהו כלי משלים בעיסוי סוֹבַּאדָה לטיפול בצלקת. השמן מכיל חומצה רצינולאית, בשימוש זהיר היא מסייעת במצבי דלקת, בהגמשת העור ובהחלמת הצלקת.
אתן שואלות מתי כדאי להתחיל: מומלץ לקבוע תור לעיסוי לאחר הביקורת אצל הרופא, 6 שבועות לאחר לידה רגילה או 8 שבועות לאחר ניתוח קיסרי.
מאיפה הגיעה אלינו השיטה?
מי שפיתחה את הטיפול כפי שהוא היום, היא אישה בשם רוזיטה ארויגו. אמריקאית משיקגו, ד״ר לנפרופתיה (סוג של כירופרקטית) והרבליסטית במקצועה, שחיפשה ידע רחב יותר על רפואה טבעית וגישה פשוטה יותר לבריאות. במסגרת המסעות שלה היא הגיעה בסוף שנות השבעים של המאה הקודמת למרכז אמריקה, למקסיקו, והתעורר בה רצון עז ללמוד ריפוי בעזרת צמחים. הרצון הזה הוביל אותה בסוף לבליז, מדינה קטנה במרכז אמריקה, צמוד לגואטמלה. שם מגיעה לאוזניה שמועה על איש רפואה מקומי, שאמן, בשם דון אליחיו פאנטי. אחרי שנה של בקשות מצידה, הוא מסכים לקבל אותה להיות תלמידה שלו.
בעבודתה לצד השמאן, היא רואה שבמקרים רבים, כשתגיע אליו אישה עם תלונות על כאב ראש, אי נוחות באגן או בעיות פוריות, הדבר הראשון שדון אליחיו יבחר לעשות הוא לאזן לה את הרחם.
״Take care of the misplaced uterus״
כלומר יחזיר את הרחם למקומו, על ידי טיפול ברצועות הרחם באמצעות עיסוי של הבטן והגב.
הציטוט המפורסם של דון אליחיו הוא ש"הרחם הוא הלב של האישה – וכשהרחם לא במרכז, גם האישה מאבדת את האיזון שלה".
בהמשך רוזיטה ארויגו פוגשת גם מיילדות מקומיות ומפתחת שיטה שמבוססת על הידע המסורתי שלו ושלהן בשילוב עם מה שאנחנו כבר יודעים היום על אנטומיה ופיזיולוגיה.
רוזיטה מפתחת את זה לתיאוריה שהיא קורת לה 'חמשת הזרימות':
כלומר, צורת חשיבה טיפולית שמניחה שהרבה מאוד מהבעיות שנשים יתמודדו איתן קשורות למיקום הרחם, לאספקת הדם אליו, לשאר הזרימות לרחם ולאיזון של הרצועות
לישראל הביאה את השיטה גלית בראלי והכשירה קהילת מטפלות מרשימה.
איך הגעתי אני לסוֹבַּאדָה?
בגיל 45 עמדתי בצומת אישית מאוד קשה, הייתי צריכה לעבור ניתוח ולהסיר את השחלות שלי עקב נשאות של מוטציה לגן BRCA. פגשתי פיזיותרפיסטית שטיפלה בשיטת העיסוי הזו והיא טיפלה בי אחרי הניתוח. זה מאוד הקל על ההחלמה הגופנית והרגשית שלי. נדלקתי. הרגשתי שזה מחזיר לי קצת שליטה. עוזר לי להתחבר לגוף מחדש.
דון אליחיו פאנטי, השמאן המפורסם (מזכירה לכן שהוא גבר) אמר שטיפולי סוֹבַּאדָה מסייעים בטיפול בכל מה שקשור בבטן ובאגן ובפרט הם תומכים בטיפול בפריון, הריון, כאב מכל סוג, בעיות עיכול ונושאים הקשורים למחזוריות וגיל המעבר.
מה אומר על זה המדע?
כשהזמינו אותי להשתתף בפאנל בכנס של ארגון המיילדות בישראל נשאלתי אם ניתן להגדיר את השיטה כרפואה מבוססת ראיות, Evidence Based Medicine? התשובה המיידית היא שלא. לצערי עדיין לא נערך המחקר. עם זאת, העיסוי בארץ נכנס כבר להמלצות בפרוטוקול הטיפולי במרכז הרפואי שיבא תל השומר, במסגרת המרפאה לאנדומטריוזיס שמוביל דר׳ אלעד ברקוביץ׳. הם ממליצים שם על שילוב של רפואה משלימה לכל מטופלת: דיקור, סוֹבַּאדָה, פיזיותרפיה, שינוי תזונתי, תמיכה רגשית. עוד לא בוצע מחקר מסודר. בדגש על ׳עוד לא׳.
אבל תבינו שלא כדאי שזו תהיה השאלה הראשונה שנשאל.
Evidence Based Medicine הפך להיות הכלי העיקרי שאיתו אנחנו מודדות דברים.
סובאדה בדומה לרפואה סינית ודיקור היא כלי שנמצא בשימוש מאות שנים ויותר. אנחנו רואות היום שיש הרבה מאוד תופעות שאין להן הסבר או פתרון מיידי ברפואה המערבית, ויש ניסיון מבורך, גם מצידן של רופאות ורופאים, להכניס לארגז הכלים רפואה שלמה ומשלימה.
בואו לא נשכח את הקשר בין גוף ונפש ואיך מרגישה המטופלת שקיבלה כלי לטפל בעצמה בתוך הליך שיש בו המון התערבות רפואית. כזו שיוצרת ניתוק מהגוף.
כמיילדת הדהים אותי לגלות שרוזיטה ארויגו מפתחת השיטה, מי שחיברה בין עיסוי רחם מסורתי וידע ומדע האנטומיה, היתה בת לוויתה של מיס הורטנס רובינסון, מיילדת מסורתית מבליז. במהלך עשר שנים התלוותה אליה ללידות ולטיפול בנשים הריוניות וטיפולים לאחר הלידה.
מטפלות הסובאדה בישראל הן מטפלות שזכו לקבל את הידע הזה ממנה או מהתלמידות של בעולם.
מה הייתי רוצה שתקחו מכאן?
חדשנות ברפואה היא גם לקחת כלים מסורתיים ולתת להם שימוש מחדש. חדשנות היא גם חשיבה חדשנית על כלים טיפוליים עתיקים שנזנחו בדרך. למשל, לקחת עיסוי רחם מבליז ולשלב אותו כהכנה ללידה ובחדרי הלידה בישראל.
הסובאדה הגיעה מתרבות המאיה, שם גוף נפש ורוח הם אחד. הם אינם מפרידים בין הפיזיולוגי והנפשי, היום אנחנו קוראים לזה רפואה הוליסטית.
אסור לנו לשכוח את המהות שלנו כמיילדות. זה מקצוע עתיק שמבוסס על חוכמת ידיים ואינטגרציה של ידע פיזיולוגי ואנטומיה, מדע וחוכמת הידיים ומפגש בין עינים.
קצת עלי:
מיכל רוזן, מיילדת, מרצה ויוצרת תוכן בנושא בריאות נשים, מנחה בשיתוף את הפודקאסט ״באות לעולם״ בנושא הריון ולידה.
בוגרת התוכנית להסבת אקדמאים לסיעוד במרכז הרפואי שמיר- אסף הרופא.
בוגרת תואר שני בתוכנית למגדר וזכויות נשים אוניברסיטת חיפה,
בוגרת התוכנית ליעוץ וטיפול מיני ״מין מיניות ומה שביניהם״ מאוניברסיטת תל אביב
מטפלת סוֹבַּאדָה מוסמכת, מלווה בגישת bot
עבדתי מספר שנים בחדרי לידה בבית החולים ״מעייני הישועה״ ו״אסותא אשדוד״
כיום מובילה את ״קורה״ קליניקה וקהילה לנשים בתל אביב.
מגדלת ארבעה ילדים בן זוג וכלבה. גרה בתל אביב
ליצירת קשר:
מייל: michal@curaclinic.co.il
אתר: www.curaclinic.co.il
אינסטגרם: www.instagram.com/michal_rosen_midwife__cura
פייסבוק: www.facebook.com/curaclinic
קישורים מומלצים:
- פודקאסט על סוֹבַּאדָה
- לקריאה והעמקה נוספת בנושא עיסוי סוֹבַּאדָה – אתר מטפלות סוֹבַּאדָה ישראל
- לסרטונים על ד״ר רוזיטה ארויגו והשמאן דון אליחיו פאנטי:
- My Apprenticeship With Maya Shaman Elijio panti"; with Dr. Rosita Arvigo
- The Bush Doctor – Don Elijio Panti