קהילת מטפלות סובאדה בישראל​

פילטר למטפלות

קהילת מטפלות סובאדה בישראל​

פילטר למטפלות

סובאדה והסאקרום
סובאדה והסאקרום
איור וצילום - איריס גומס

פגיעה בסאקרום היא דבר יחסית נפוץ, בעיקר בילדות, מנפילה חזקה על האגן או על עצם הזנב. לרוב נזכור את הנפילות האלו שצרבו עמוק את תחושת הכאב העז. מה שאנחנו כנראה לא יודעות הוא שפגיעה כזו, בעיקר בתקופת הילדות והנערות, יכולה להיות בעלת השפעה גדולה על בריאות האשה במהלך חייה ובמיוחד בתקופת הפוריות.

המילה סאקרום מגיעה מהמילה sacred. היא כונתה "עצם קדושה" על ידי הרומאים והיוונים. ביוונית המילה התייחסה גם למשמעות "temple" – שפירושה מקדש. בזמנים קדומים העצם היוותה כמו מקדש במובן שהיא חלק מהמבנה בו שוכנים הרחם והשחלות – האיברים המקודשים של הרבייה.

נכיר את עצם הסאקרום

הסאקרום (עצם העצה) היא עצם בצורת משולש הממוקמת בבסיס עמוד השדרה ומחוברת לעצמות האגן (האיליום) באמצעות מפרק. בקצה התחתון מחוברת אליה עצם קטנה נוספת המוכרת בשם עצם הזנב. הסאקרום מורכבת מחמש עצמות נפרדות המתאחות לעצם אחת במהלך שנות העשרים. בכל צד של הסאקרום יש ארבעה פתחים המכונים פוראמנים ודרכם עוברים עצבים וכלי דם.

חשיבות הסאקרום מבחינה פיזית היא קודם כל בחיזוק וייצוב מבנה האגן – הסאקרום מהווה נקודת עוגן כך שעמוד השדרה מתחבר לאגן ומאפשר יציבות לליבה שלנו. עצם הסאקרום היא זו שנושאת את משקל פלג הגוף העליון בישיבה או עמידה.
בנוסף, לסאקרום יש תפקיד עיקרי בשמירה על האיברים הפנימיים באזור (שלפוחית השתן, המעי הגס ואיברי הרבייה) ותפקוד מערכת העצבים של איברים חשובים אלו. בהקשר הזה מעניין לדעת שאצל נשים הסאקרום רחב, קצר ומעוקל יותר בחלק העליון שלו – זאת לעומת הסאקרום הגברי שהוא ארוך, צר ושטוח יותר.

איך פגיעה בסאקרום יכולה להשפיע על הבריאות שלנו

מכה חזקה בסאקרום תגרור אחריה יצירת רקמה צלקתית באזור. אם האזור לא יטופל סמוך לאירוע, הדבר עלול להשפיע על הגדילה של העצם בהמשך ולגרום להתאחות לא תקינה. ההתאחות הבעייתית של העצם יחד עם הרקמה הצלקתית יכולות להשפיע על תפקוד העצבים העוברים דרך הסאקרום.

מכה חזקה בסאקרום, בילדות ובכלל, יכולה גם להשפיע על מיקום הרחם. בין הסאקרום לבין הרחם מחברות הרצועות האוטרו-סקראליות. בעקבות נפילה חזקה על האגן ובפרט על אזור הסאקרום, הרחם יכול לצאת מאיזון ולשנות את מיקומו לאחד הצדדים. זה יקרה בגלל שינוי ברצועות – בצד אחד הן יימתחו מדי, ובצד השני יתכווצו, וכתוצאה מכך ייגרם לחץ על כלי דם, עצבים וצינורות לימפה. כל זה עלול להוביל למגוון רחב של בעיות גינקולוגיות כגון בעיות פריון, הפלות חוזרות, כאבי מחזור, הריונות קשים וסימפטומים חמורים של גיל המעבר.

בנוסף, עצב הפודנדל, שאחראי בין היתר על עצבוב איברי המין, יוצא מהסאקרום ושולח סיבים שעוברים דרך הגומות שעל העצם וגם דרך עצם הזנב. פגיעה בסאקרום ו/או בעצם הזנב יכולה לגרום ללחץ ולהשפיע על פעילות העצב – כלומר להשפיע על כאב באברי המין, על היכולת להגיע לאורגזמה, וכן להשפיע על החדות והעוצמה של תחושת האורגזמה.

העצב הפודנדלי גם אחראי על עצבוב ותפקוד הסוגרים האחראים על מתן שתן וצואה וכך נוכל לראות בעיות של דליפת שתן (בעיקר אחרי לידה), שלפוחית רגיזה או עצירות כרונית.

חשיבות הטיפול בסאקרום בסובאדה

בטיפול סובאדה אנו מקדישות תשומת לב מיוחדת לעבודה על הסאקרום יחד עם אזור עצם הזנב. בעבודה שלנו אנו מעסות את הסאקרום, מגמישות ומחזקות את הרצועות שתומכות בו ומאפשרות לזרימת הדם והעצבים להתחדש ולהתרחב. אנו מותחות את רצועות עצם הזנב ועובדות ישירות על עצב הפודנדל.

גם במהלך הריון עבודה רגישה ועדינה על הסאקרום ועצם הזנב תאפשר הקלה על כאבי גב ולידות קלות ומהירות יותר. בגלל הרגישות העצבית הרבה של האזור, חשוב לקבל טיפול בסאקרום במהלך הריון, ובכלל, רק ממטפלת שהוסמכה לכך.

אהבת את המאמר? מוזמנת לשתף!

עוד מאמרים שווים בבלוג שלנו

אמבט ישיבה טיפול עצמי כאבי מחזור
עיסוי רחם, עיסוי בטן ואגן
טיפול בכאב אנדומטריוזיס
סובאדה והסאקרום
קודם
הבא