קהילת מטפלות סובאדה בישראל​

פילטר למטפלות

קהילת מטפלות סובאדה בישראל​

פילטר למטפלות

אמבט ישיבה טיפול עצמי כאבי מחזור

יש משהו בפשטות הזו של אמבט ישיבה (ישיבה בגיגית עם מים וצמחי מרפא) שכאשר אני מסבירה ומנחה חברות או מטופלות איך לעשות את זה, פעמים רבות זה מרגיש להן כאילו זה טריוויאלי, כאילו זה ידע שכבר קיים בתוכן איפשהו. רובן לא ראו את אמא שלהן או אחותן עושה אמבט כזה, וגם אני לא. הסיבה היא כי שיטות הריפוי הפשוטות והחכמות והעתיקות שנשים היו עושות התמוססו והפסיקו לעבור בינינו כבעבר, כאשר היו משהו שבכלל לא צריך לדבר עליו, כי הוא פשוט נמצא בשימוש תדיר.

זה חלק משמעותי ממה שאנחנו עושות, מטפלות סובאדה, כקהילה, מעבירות את הידע שאנחנו מקבלות, מתוך רצון לאפשר את הכוח לריפוי עצמי.

אז מה זה אמבט ישיבה בגיגית? הכי פשוט. ישיבה בתוך גיגית עם מים פושרים\קרים\חמימים (תלוי בסיטואציה). במים האלה הושרו או בושלו צמחי מרפא.

אל תבלבלו, זו לא סאונת אדים לאגן, שבה יושבות מעל אדים של מים עם צמחי מרפא.

ישיבה זו היא בתוך המים, אשר מכסים את האגן. שאר הגוף, כולל הרגליים יכולים להישאר בחוץ.

הישיבה בתוך האמבט יכולה לסייע להקל ולקדם ריפוי במגוון מצבים:

חוסר איזון בפות ובנרתיק: זיהום, דלקת, פטרייה, גרד, שריפה, אודם, פציעה, עור מגורה, רקמות פגועות; דלקות בדרכי השתן; החלמה אחרי לידה (ממש מעולה לנפיחות, קרעים, חתך, טחורים, רגישות וכאב של הרקמות); טחורים ופיסורה; כאבי מחזור.

המים עם צמחי המרפא תורמים לזרימת הדם, פינוי גודש, ניקוי וחיטוי האזור (השפעה אנטי בקטריאלית אנטיספטית), הרגעה וחיזוק רקמות פגועות.

הוראות הכנה לאמבט ישיבה

(זה כמו להכין תה מאוד גדול ואז לשבת בתוכו 🙂

הביאי לרתיחה מים בסיר גדול יחסית.

כבי את האש והכניסי את צמחי המרפא. כסי את הסיר והמתיני עד שהתה הגדול פושר, לפחות 20 דקות.

העבירי דרך מסננת את הנוזל לתוך גיגית. ניתן כעת להוסיף במידת הצורך מלח ים אשר בעל תכונות אנטיספטיות לתוך הגיגית ולערבב.

מלאי את הגיגית המים במידת הצורך על מנת שכל האגן יהיה מכוסה. אפשר למלא מים עד לגובה הטבור כך שגם הבטן התחתונה תהיה מכוסה.

ודאי שהמים פושרים ונעימים לך.

התיישבי בתוך הגיגית לזמן של כעשרים דקות.

אפשר לחזור על זה באופן יומיומי. למשל, במידה ויש דלקת פעילה בפות (למשל קנדידה, בקטריאל וגינוזיס, הרפס) כדאי לעשות למשך שבועיים, ואפשר גם פעמיים ביום.

אחרי הישיבה רצוי לייבש היטב את אזור האגן.

אפשרויות נוספות:

אמבטיה – אפשר גם לעשות אמבטיה עם אותו תה גדול. לסנן את החליטה לתוך האמבטיה, להוסיף כוס מלח במידת הצורך.

באמבטיה ריכוז החליטה יהיה קטן יותר כי כמות המים שתוסיפי כדי למלא את האמבטיה מדללת באופן משמעותי. עם זאת, זה עדיין מועיל ומיטיב ובפני עצמו מרגיע ויהיה טוב למצבים של כאבי ראש, עייפות ותשישות, מתח, חוסר שקט, כאבי שרירים, אינסומניה.

ניתן להוסיף גם שמן אתרי עם תכונות אנטי מיקרוביאליות כמו לוונדר, רוזמרין, טימין ואורגנו. המינון לשמן אתרי הוא כ – 5 טיפות מכל סוג.


בקבוק
– כאשר האפשרות של גיגית לא נוחה או לא מתאימה מכל סיבה שהיא אפשר במקום גיגית או אמבטיה להשתמש בבקבוק שיש לו פקק שפריצר. נמזוג מהחליטה לתוך בקבוק. את שארית החליטה אפשר לשים במקרר ולשמור עד 3 ימים.

לבקבוק אפשר להוסיף כף מלח.

באמצעות הפיה שיש לה אפשרות להוציא זרם דק ובעזרת היד הפנויה, ניתן לשים מהחליטה המרוכזת על הפות והנרתיק בכל סיום ישיבה בשרותים (זה זמן נוח מאחר שזה קורה מספר פעמים ביום וגם המים יורדים לאסלה).
האפשרות הזו מאוד מומלצת אחרי לידה.
משהו נחמד נוסף באותו הקשר הוא להקפיא מראש חתיכות בד או פיסות מגבת שנטבלו בחליטה, ואחרי הלידה להניח אותם קפואות על הפות (אפשר על התחתונים).

צמחים מומלצים לשימוש:

  • למצבי דלקת וזיהום בפות ובנרתיק אפשר להשתמש בלוונדר, ציפורן החתול, רוזמרין, אורגנו, טימין.
  • לדלקות בדרכי השתן ניתן להשתמש באותם צמחים אך את השימוש בחליטה יש לעשות בשיטה עם הבקבוק, ולהוסיף כף מלח עבור כמות של בקבוק.
  • להחלמה אחרי לידה טוב להשתמש בציפורן החתול, לוונדר, קומפרי, קמומיל, ילקוט הרועים, מרווה.
  • לכאבי אגן טוב להשתמש בלוונדר וג'ינג'ר.

אנקדוטה היסטורית…

המילה sitz מגיעה מהפועל sitzen בגרמנית, שהיא כמובן לשבת.
השימוש באמבט ישיבה הוא עתיק ונפוץ בקרב מיילדות ונשות רפואה לטיפול והחלמה אחרי לידה וטחורים, אך לא רק, ולא רק לנשים. ב 1842 הומצא sitz bath ויקטוריאני באנגליה, אמבטית ישיבה מפוארת למדי, הרבה מעבר לגיגית, עשויה קרמיקה ובעלת משענת. אנשים היו באים למקומות שבהם היו עושים טיפולים הידרותרפיים עם מים מרפאים ממקום בשם Malvern. הטיפול באמצעות המים המרפאים נקרא Malvern Water Cure. נהגו להשתמש באמבט הישיבה הויקטוריאני במי מעיין מלוורן לטיפול בהרבה בעיות ביניהם בעיות במערכת העיכול, טחורים, מחלות כבד ועצירות.

לסיום

השיטה הפשוטה הזו, מאוד נגישה ומתאימה לכל גיל, כולל תינוקות, שניתן לעשות להן/ם אמבטיה עם החליטה (אפשר לעשות את החליטה עדינה). ובאופן כללי, להוסיף צמחי מרפא לכל מגע שלנו עם מים, בעיקר בכל מה שקשור לרחצה ושטיפה (גם בניקוי הבית למשל), נותן תחושה מרעננת ומחייה, מאווררת ומחדשת.

אהבת את המאמר? מוזמנת לשתף!

עוד מאמרים שווים בבלוג שלנו

אמבט ישיבה טיפול עצמי כאבי מחזור
עיסוי רחם, עיסוי בטן ואגן
טיפול בכאב אנדומטריוזיס
סובאדה והסאקרום
קודם
הבא